skip to Main Content

DEDUCERILE PERSONALE

 

Inainte de toate vom clarifica in ce consta de fapt deducerea personala. Deducerea personala reprezinta o valoare scutita de impozit, o cota din salariu neimpozitata.

Deducerile la calculul impozitului se clasifica in 3 categorii:

  1. Deducerea personala de baza – se acorda pentru orice persoana fizica care are un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Deducerea personala se acorda doar pentru veniturile realizate la locul de munca unde angajatul are functia de baza.
  2. Deducerea suplimentara. Incepând cu veniturile lunii ianuarie 2023 s-au introdus 2 noi tipuri de deduceri suplimentare.

               Aceasta vizeaza doua categorii de salariati:

  • Deducerea pentru tinerii sub 26 de ani – scutire de impozit in valoare de 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In cazul acestei categorii de tineri, neaplicarea deducerii poate insemna o diferenta notabila.De exemplu in cazul unui tanar de 19 ani, ce lucreaza pe minimul pe economie (3.300 de lei) aplicarea acestei deduceri suplimentare inseamna 50 de lei in plus la salariu in fiecare luna. Intr-un an, inseamna 600 de lei castigati la salariu.

În cazul tinerilor sub 26 de ani, aplicarea acestei deduceri suplimentare se face în mod automat, tinand cont de vârsta salariatului – așadar, nu este nevoie de solicitarea angajatului pentru aplicarea sa.

  • Deducerea acordata parintilor: 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ. Se aplica doar unuia dintre parintii care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. Deducerea suplimentara pentru parinti inseamna de fapt un castig destul de mic la salariul net lunar, aproximativ 10 lei lunar.
  1.  Alte deduceri la calculul impozitului pe salariu
  • Contribuţiile la un fond de pensii facultative suportate de angajat, în limita a 400 eur anual;
  • Primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajat, astfel încât să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 eur intr-un an;
  • Abonamentele pentru sport in limita sumei de 400 eur anual suportate de angajat.

Pentru aceste servicii suportate de angajati, valoarea lunara, aprox 160 lei / luna, se constituie deducere la calculul impozitului. Astfel, aceasta se reflecta in salariu printr-o crestere a valorii sale nete de 16 lei/luna.

Deducerile personale presupun asadar plata unui impozit mai mic aplicat la salariul angajatului. Statul oferă deduceri în funcție de dimensiunea salariului (fiind vizate, desigur, salariile mai mici), dar și de numărul de persoane pe care le are în întreținere angajatul.

 

Hey everyone!

This is a quick intro to Casino.

Back To Top Call Now Button